"We recognise that light is not merely a designing matter or a purely rational thing. Light must be seen in its context relevant to people if it is to be arranged in the interplay of application, emotions and economy."
N.N.

Opći dio

Pitanje: Je li bilo tko može postati član HDR-a?

Odgovor: Članom HDR-a može postati bilo koja punoljetna osoba sa prebivalištem u Republici Hrvatskoj, ali i izvan nje. Sve što je potrebno napraviti jest uplatiti članarinu u iznosu od 200 kn / osoba / godina, te ispuniti pristupni formular. Više u rubrici "Članovi".

Pitanje: Na koji način se uplaćuje članarina?

Odgovor: Članarina se uplaćuje izravno na žiro račun HDR-a. Transakcija se može obaviti uz pomoć opće uplatnice ili putem e-bankarstva (prema Vašoj želji i mogućnostima). Više o tome u rubrici "Članovi".


Pitanje: Koje su dužnosti članova HDR-a?

Odgovor: Osnovne dužnosti članova HDR-a su etičko i moralno ponašanje u poslovnom životu, što znači poštivati načela tržišne utakmice, lojalno konkurirati, savjetovati se i s kolegama iz drugih institucija o zajedničkim aktivnostima, sudjelovati u radu tehničkih odbora, sudjelovati na skupštinama i savjetovanjima te prije svega poštivati zakone i propise Republike Hrvatske, kao i one vezane uz strukovne organizacije i Komoru.


Pitanje: Koje pogodnosti uživaju članovi HDR-a?

Odgovor: Članovi HDR-a se redovito izvještavaju o događajima iz domene rasvjete, kako u Europi tako i u svijetu. Komunikacija između stručnjaka iz područja rasvjete daleko je brža i elastičnija kroz HDR nego li to može biti izvana. Članovi uživaju još neke pogodnosti vezane uz financije (npr. promocija svojih tvrtki kroz kanale HDR-a, bez naknade).

Stručni dio

Pitanje: Je li postoji način da se umanji intenzitet cestovne svjetiljke koja mi svijetli ravno u sobu?

Odgovor: Od početka 2019., na snazi je Zakon o zaštiti od svjetlo onečišćenja, prema kojemu se svjetiljke koje izravno svijetle u privatne prostore, moraju adaptirati kako bi se umanjila količina tzv. provalnog svjetla. Međutim, još neko vrijeme ovaj zakon, poradi nepostojanja tehničkih podzakonskih akata, na žalost neće biti primjenjiv u svim svojim detaljima.

Poveznice