"A candle loses nothing by lighting another candle."
James Keller

Hrvatsko društvo za rasvjetu osnovano je 2008. godine.

HDR je nastalo 2008. godine konstitucijskom Skupštinom, na temeljima prethodnog udruženja - Hrvatskog komiteta za rasvjetu (HKR). HKR nije imao pravnu osobnost, već je djelovao na volontersko - entuzijastičkoj osnovi. S vremenom su aktivnosti u potpunosti prestale, te je skupina zaljubljenika u rasvjetu, 2008. pokrenula inicijativu organizacije novog tijela, Hrvatskog društva za rasvjetu. Nakon nekoliko mjeseci priprema, u veljači 2008., održana je Konstitucijska skupština, gdje su definirani prvi Statut i ustroj HDR-a. 

HDR je već iduće godine organizirao prvu Konferenciju o rasvjeti, u suorganizaciji s kolegama iz Slovenskog društva za razsvetljavu. Konferencija je polučila veliki uspjeh. Nakon toga, uslijedila je još jedna konferencija, dvije godine kasnije, 2011.  Ovaj puta, organizaciju je u potpunosti obavilo HDR. Nakon toga HDR više ne organizira samostalne konferencije, već nastupa unutar drugih konferencija u posebnim grupama za rasvjetu.

HDR promiče izvrsnost struke kao i stalnu suradnju između stručnjaka drugih profila, koji rade u domeni rasvjete. Tako su naši članovi predstavnici proizvođača izvora svjetla i svjetiljki, svjetlo dizajneri, projektanti rasvjete, izvođači radova u domeni rasvjete kao i trgovci. Osim njih HDR okuplja i stručnjake iz drugih institucija a koji su povezani s problematikom rasvjete. Više o našim članovima pogledajte na stranici 'Članovi'.

Hrvatsko društvo za rasvjetu član je Međunarodne komisije za rasvjetu - CIE, krovne Europske organizacije iz domene rasvjete.

Pojedinačni nacionalni komiteti djeluju u okviru centralne CIE, putem aktivnog sudjelovanja voditelja osam divizija, kao i voditelja njihovih organizacijskih grupa - tehničkih odbora, koji se jednom ili više puta godišnje sastaju. Takvi susreti se obično održavaju u okviru strukovnih savjetovanja koje organiziraju nacionalni komiteti ili centrala CIE.

HDR je relativno nova članica CIE (od 2008. godine), iako je Hrvatska i prije sudjelovala u radu CIE putem svog nacionalnog komiteta - Hrvatskog komiteta Međunarodne komisije za rasvjetu (HRK CIE).

Više o Međunarodnoj komisiji za rasvjetu CIE možete pročitati na stranicama www.cie.co.at

 

Poveznice