Hrvatsko društvo za rasvjetu - HDR      Povijest Hrvatskog društva za rasvjetu
Hrvatsko društvo za rasvjetu je osnovano 2008. godine.

HDR je nastalo 2008 godine konstitucijskom Skupštinom, na temeljima prethodnog udruženja - Hrvatskog komiteta za rasvjetu (HRK). Budući HRK nije imao osobine pravnog subjekta, djelovao je na volontersko - entuzijastičkoj osnovi. S vremenom su aktivnosti u potpunosti prestale, te je skupina zaljubljenika u rasvjetu, 2008. godine pokrenula inicijativu organizacije novog tijela, Hrvatskog društva za rasvjetu. Nakon nekoliko mjeseci preliminarnih radova, u veljači 2008. godine održana je Konstitucijska skupština, gdje su definirani Statut i ustroj HDR-a.

HDR je već iduće godine organizirao prvu konferenciju o Rasvjeti, u suorganizaciji sa kolegama iz SDR (Slovensko društvo za razsvetljavo), koja je polučila veliki uspjeh.

Nakon toga, uslijedila je još jedna konferencija, dvije godine kasnije, 2011. Ovaj puta, organizaciju je u potpunosti snosilo HDR. I tada, uspjeh nije izostao.

Upravo su česti upiti članova HDR-a kao i šire javnosti o idućoj konferenciji, dovoljna potvrda uspješnosti našeg rada. Stoga, i ovim putem, najavljujemo konferenciju o rasvjeti iduće godine, 2013.


HDR promiče izvrsnost struke kao i stalnu kolateralnu suradnju između stručnjaka različitih profila, koji rade u domeni rasvjete. Tako su naši članovi predstavnici proizvođača izvora svjetla i svjetiljaka, svjetlo dizajneri, projektanti rasvjete, izvođači radova u domeni rasvjete kao i trgovci. Osim njih HDR okuplja i stručnjake iz drugih institucija a koji su povezani s problematikom rasvjete. Više o našim članovima pogledajte na stranici 'Članovi'.

Hrvatsko društvo za rasvjetu član je Međunarodne komisije za rasvjetu - CIE, krovne Europske organizacije iz domene rasvjete.

Pojedinačni nacionalni komiteti djeluju u okviru centralne CIE, putem aktivnog sudjelovanja predsjednika, tajnika i voditelja 8 divizija kao i voditelja njihovih organizacijskih grupa - tehničkih odbora, koji se jednom ili više puta godišnje sastaju. Takvi susreti se obično održavaju u okviru strukovnih savjetovanja koje organiziraju nacionalni komiteti ili centrala CIE.

HDR je relativno nova članica CIE (od 2008. godine), iako je Hrvatska i prije sudjelovala u radu CIE putem svog nacionalnog komiteta - Hrvatskog komiteta Međunarodne komisije za rasvjetu (HRK CIE).

Više o Međunarodnoj komisiji za rasvjetu CIE možete pročitati na stranicama www.cie.co.at